Страници

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Как да излекуваме кариеситеОткрих една чудесна статия за кариесите и реших да я преведа на български за заинтересованите. Приятно четене...

Източник: http://www.realfarmacy.com/how-to-heal-cavities-naturally/#TM6j8CdICMRmVSv7.99

Светът бавно осъзнава фактът, че когато дадем на тялото си това, от което има нужда, то може да се самолекува и неща, които по-рано са изглеждали нелечими вече са. Чудесен пример за нещо, което често се смята за нелечим проблем са кариесите, но нови изследвания в тази насока показват истинската причина за появяването им и за щастие има методи, които могат да ни помогнат в борбата с тях.

Заблудите за развалените зъби

Според Американската Дентална Асоциация, причината, поради която се появяват кариесите е следната:


crown root
"[Кариес] се получават, когато храна, която съдържа въглехидрати (захари и скорбяла) като мляко, газирани напитки, стафиди, кексове или бонбони често остават по зъбите. Бактериите, които живеят в устата процъфтяват благодарение на тези храни, като в резултат на това произвеждат киселини. След определен период от време тези киселини разрушават емайла на зъбите, което води до кариеси.

Тази теория има няколко проблема:
 • Групи местни хора (туземци), които се хранят с ферментирали въглехидарти, които остават по зъбите им през цялото време и не си мият или чистят с конец зъбите нямат или почти нямат кариеси.
 • Бактериите не се хранят с преработена захар или брашно, заради липсата на необходими хранителни вещества в тях.
 • Храните, които бактериите обичат като мляко, зеленчуци, месо, риба и плодове обикновено не се свързват с поява на кариеси.
Така че, щом съвременното обяснение за кариесите не е точно, каква е всъщност причината за появата им?

Какво всъщност причинява кариес 

Кариесът, както е изследвано от д-р Уестън Прайс и други стоматолози се свежда до три фактора:
 • Недостатъчно количество минерали в храната.
 • Недостатъчно количество мастно-разтворими витамини (А, Д, Е и К) в храната.
 • Хранителни вещества, които не са на разположение, както и това, че храносмилателната ни система не ги абсорбира достатъчно. Наличността на фитинова киселина силно повлиява този фактор.
Ако диетата ви не включва витамини и минарали и/или съдържа голямо количество фитати (от зърнени култури, семена, ядки и бобови растения), се получава дисбаланс на отношението между количествата на калция и фосфора. Заради това се налага минерали от костите да влизат в кръвта, което предизвиква намаляване на плътността на костите и зъбите.

В крайна сметка, старото вярване, че захарта причинява кариес е вярно, но в резултат на това, че изчерпва количеството на хранителни вещества в тялото, а не защото бактериите се хранят с нея и изпускат киселини, които прояждат зъбите.

Храни, подпомагащи заздравяването на зъбите

За да се възстанови правилното съотношение на калций и фосфор в кръвта, както и за да позволи на минералите да се свързват със зъбите ни, не е достатъчно само да избягваме да се храним често със сладки и преработени храни. Трябва също да поемаме храна, способна да изгражда тялото ни, съдържаща големи количества минерали и витамини, които ще помогнат за силни и здрави зъби.

Храните, върху които трябва да се съсредоточим са:

 • Кокосово масло, мляко (особено масло) и месо (по-възможност домашни), морска храна и бульон, направен от кости.
 • Готвени зеленчуци (супи с бульон от кости е чудесен вариант).
 • Органи и месо от жлези, като черен дроб.

Ограничете храните, богати на фитинова киселини като зърнени храни, бобови, ядки и семена, както и намалете преработените храни и захарта, която може да наруши баланса на кръвната захар.

Хранителни добавки, които може да имате предвид:

 • Масло от черен дроб на риба треска - богато на мастно-разтворими витамини А, Д и К.
 • Магнезий - необходим за да се използват калция и фосфора ефективно.
 • Желатин - ако нямате време да си приготвите бульон, това е добра алтернатива и е прекрасна за венците и храносмилането.


Няма коментари:

Публикуване на коментар