Страници

петък, 12 август 2011 г.

Палео диета, какво представлява?

Палео диетата включва само храни от природата, които да ни помогнат да бъдем и да изглеждаме по-здрави. Човешкото тяло е еволюирало повече от 2 милиона години с храни, които идват от природата – месо от диви животни, риба, зеленчуци, диви плодове, яйца и ядки. Човешкият род е процъфтявал с този начин на хранене, богат на животински мазнини и белтъчини и беден на въглехидрати. Нещата коренно са се променили, откакто сме въвели неестествени храни в телата си.

Палео диетата, не е просто диета, която спазваш за да постигнеш определена цел, а по-скоро начин да живееш в хармония с природата. Наричаме я Палео диета, защото включва храната, която ни е била на разположение през по-голямата част от развитието ни в палеолитната епоха, започнала преди около 2,5 милиона години. Идеята е, че гените и физиологията ни са еволюирали чрез процес на естествен подбор и сме най-приспособени да се храним с храна, която е била до нас през цялото това време. Това включва цялото разнообразие от животински източници (телешко месо, птици, риба, свинско, ракообразни и т.н. ), което включва техните вътрешности, както и яйца, зеленчуци и ограничено количество плодове и ядки.

От друга страна, някои храни, с които сме започнали да се храним в големи количества от началото на селскостопанската революция, преди около 10 000 години са напълно чужди за нашите гени и метаболизъм и предизвикват бъркотия в телата ни, често предизвикват, това което наричаме метаболитен синдром или болестите на съвремието. Това включва затлъстяване, захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, автоимунни заболявания, остеопороза, Алцхаймер и много други заболявания, непознати за нашите предци.

Някои от най-вредните храни, са тези които се препоръчват масово през последните 10 години, а заклеймени като вредни са наситенитете мазнини, холестерола и червеното месо. Това, което всъщност би трябвало да премахнем от диетата си са зърнените храни, захарта, растителните мазнини и прясното мляко.

Палео диетата не цели да копира дословно това, което са правили нашите предци, а да се базира на безпристрастна наука и доказателства. Привичките на предците ни ни дават основата да вникнем по-дълбоко и да се опитаме да открием как точно влияе храната на тялото ни и как да живеем по-качествен и дълъг живот.

1 коментар:

  1. аз най-накрая завърши Палео Диета и аз съм толкова доволен от резултатите, които съм постигнал. Това е дълъг път за мен и моята резервна тегло, но сега съм по-уверен и като цяло по-щастлив човек.

    ОтговорИзтриване