Страници

вторник, 21 декември 2010 г.

Домашна майонеза

Хубава домашна майонеза се прави лесно, може да се каже, че е трудно да не се получи. Важното обаче е каква мазнина се използва. Повечето, да не кажа всички купежки марки са със слънчогледово олио, което е доста богато на Омега-6 мазнини, тоест не е особено полезно в големи количества. Препоръчваме да опитате със зехтин, но не екстра върджин, тъй като ще ви изненада доста неприятно с горчивият си вкус, който не може да бъде победен по никакъв начин. Потърсете обикновен "чист зехтин" или "pure olive oil", намира се малко трудно, но има добри качества, почти като екстра върджин, но не придава горчив вкус. Следващ по хубост е мекият зехтин или "mild olive oil", той се среща по-често из веригите. Избягвайте салатният зехтин или "olive pomache oil", тъй като начина, по който се прави включва използване на доста химия и няма много маслина в цялата работа. Ето и рецептата, опитвали сме и по други начини и ред на добавяне на съставките, винаги се получава, стига да спазвате съотношенията.

Необходими продукти:
1 жълтък
200 мл. зехтин (pure olive oil/mild olive oil)
1 с.л. горчица
1 с.л. оцет/лимонов сок (с оцета става по-познат "майонезен" вкус, но си струва да се пробва и с лимон)
къри
черен пипер
сол

Приготвяне:
В голяма купа смесвате жълтъка с горчицата, оцета и подправките и започвате бъркането с миксера. Добавяте мазнината на малки дози, като разбърквате непрекъснато, като се сгъсти сипвате по-смело.


Пoдходяща е за подправяне на салата, както и за хапване върху лист свежа маруля.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар